Wat is de impact van het coronavirus op de arbeidsmarkt? Van files op de snelweg naar file op het web. Tot nu toe heeft de social distancing voor een aardbeving op de maatschappij, de economie en de arbeidsmarkt gezorgd. Met de hulp van telecommunicatie zorgen vele organisaties ervoor dat ze hun opdrachten en taken kunnen blijven uitvoeren of dat ze een tandje bijzetten. Helaas is dit niet voor iedereen een optie en in sommige sectoren is dat zelfs niet mogelijk. In dit artikel laten we voorbeelden zien van verschillende sectoren en de gedragsveranderingen van hun werknemers.
Een gezondheidscrisis van deze omvang heeft gevolgen voor alle sectoren. Om de angst voor infectie te bestrijden, zijn veel bedrijven op afstand gaan werken en hebben ze strenge beperkingen opgelegd aan zakelijk reizen. In dat geval passen bedrijven hun beleid aan en vragen ze indien mogelijk de werknemers om thuis te werken. Het zou kunnen betekenen dat er in de toekomst meer mogelijkheden komen om op afstand te werken en juist te adverteren met dat enorme extraatje, want dit kan voor werknemers een belangrijke aantrekkingsfactor worden.
Bepaalde taken kunnen echter niet op afstand worden uitgevoerd. Als de werknemers denken dat het coronavirus negatieve effecten op lange termijn in hun industrie kan hebben, willen ze misschien van sector veranderen. Degenen die niet de mogelijkheid hebben om op afstand te werken in hun huidige sector kunnen zoeken naar een nieuwe sector, waar ze deze mogelijkheid wel krijgen. Dit kan meer online werkzoekende activiteit betekenen, aangezien kandidaten functies zoeken die meer stabiliteit of werk op afstand bieden. Reisbeperkingen, quarantaines en het sluiten van bepaalde sectoren hebben allemaal al geleid tot een aanzienlijke vermindering van de vraag naar werk in de industrieën reizen, horeca, fysieke winkels, kappers, schoonheidsspecialisten, sport- en fitnessclubs en evenementencoördinatie. Dit zal vrijwel zeker de wervingsinitiatieven voor veel organisaties in deze sectoren tijdelijk verminderen of zelfs stopzetten. En helaas zijn er ook organisaties genoodzaakt om een stap verder te gaan: die zijn begonnen met het verminderen van personeel. Bron: https://www.ksat.com/news/local/2020/03/21/possible-shift-in-employment-with-workers-moving-to-survival-jobs-amid-coronavirus-pandemic/
Sommige industrieën kunnen niet snel genoeg inhuren om aan de toenemende vraag te voldoen. Vooral de gezondheidssector wordt geconfronteerd met een dramatische toename van de activiteiten in zijn poging de verspreiding van de ziekte te bestrijden en in te dammen. Dit betekent een hogere werkdruk voor personeel op alle niveaus. Of ze nu rechtstreeks met patiënten te maken hebben, thuiszorg verlenen, het virus onderzoeken of ziekenhuizen of gezondheidscentra beheren, het grootste gedeelte wordt maximaal belast. Ook de ziektekostenverzekeraars worden geconfronteerd met een vergelijkbare belastingdruk en de onlinewebshops worden leeggekocht, net zoals de supermarkten.
Daarentegen hebben productiebedrijven die gezondheids- en veiligheidsproducten produceren - zoals handschoenen, maskers, ademhalingstoestellen, desinfecterende middelen en schoonmaakproducten - de activiteiten in een stroomversnelling gebracht om de drastisch toegenomen vraag en daaropvolgende producttekorten te compenseren.
Voor de bedrijven die nog steeds inhuren, zullen de onlinemogelijkheden een echte sleutel zijn in het plannen en coördineren van werkactiviteiten. Hetzelfde kan worden gezegd over werving van personeel, interviews en brancheconferenties. Als virtuele carrière-evenementen en video-interviews een succes blijken te zijn voor organisaties die er gebruik van gaan maken, is het mogelijk dat ze op zoek gaan naar manieren om deze tactieken in de recruitment marketing op te nemen als aanvulling van hun wervingsevenementen en beurzen.
Ook zou je aanvullend hierop voor interne en externe medewerkers verschillende sollicitatieprocessen kunnen hebben. Dit zou voor een werknemer het verschil kunnen zijn om voor jouw organisatie te willen werken. Een externe medewerker komt vrijwel nooit op kantoor, dus waarom zou dat nu wel moeten? Dit maakt het ook mogelijk om binnen één week nieuwe werknemers aan te trekken.
Hier wat tips: - stel zoveel mogelijk informatie over jouw organisatie online beschikbaar - zorg voor een sollicitatieproces dat online, eenvoudig, kort en zelf in te plannen is - voor werk op locatie kan je een online communicatietool zoals Basecamp gebruiken - bied meer van je diensten of producten online aan - geef je werknemers training in technologie en bereid ze voor op digitalisering - geef een digitale inwerktraining Omdat de mensen nu eenmaal thuiszitten, is de online uitstraling het enige wat ze te zien krijgen. Dus missen ze een hoop mooie dingen, zoals een gereserveerd parkeerplekje, het bakje koffie en de lach waarmee je wordt ontvangen, hoe professioneel de werkvloer eruitziet en hoe het voelt of je komt potentiële collega’s tegen die met elkaar aan het praten zijn bij het super-de-luxe koffiezetapparaat.
Dit alles zal waarschijnlijk leiden tot een grotere focus op employer branding, want je moet dat toch op een of andere manier invullen. Bijvoorbeeld door een slideshow van de kantine, de werkvloer of de kantoorruimtes toe te voegen aan de online candidate experience.
De uitbraak van het coronavirus is een gevoelig onderwerp en het is zeker een reden tot voorzichtigheid en bezorgdheid. Maar onthoudt: na regen komt zonneschijn en niet alle veranderingen zullen een negatief effect behouden. Voorlopig is het het beste om u te concentreren op uw eigen gezondheid, voor uzelf, uw geliefden en andere mensen. En werkgevers, help uw werknemers gezond te blijven, pas u aan en probeer potentiële veranderingen zo flexibel mogelijk te benaderen. Zoek proactieve oplossingen voor deze obstakels wanneer ze zich voordoen. En ja, het zal zeker een uitdaging zijn om te blijven veranderen.
Als we dit uiteindelijk met z’n allen hebben overwonnen, bevinden we ons in een veel flexibelere positie om onze plannen tijdig aan te passen en te realiseren.