Terwijl je zoekt naar de kandidaat voor de functie die al maanden openstaat, begin je je af te vragen of die überhaupt wel bestaat. Moet je die ene kandidaat dan maar uitnodigen die eigenlijk nog voldoet omdat de tijd begint te dringen? Wacht! Jouw kandidaat is er wel degelijk. En vaak makkelijker te vinden dan je denkt. Met een doelgroeponderzoek weet je namelijk waar je je kandidaat zich bevindt, hoe je diegene benadert en hoe je de interesse wekt om uiteindelijk raak te schieten. Weten hoe je dat doet? Lees dan snel verder.
Recruitmentstrategieën ontwikkelen zonder een diepgaand doelgroeponderzoek is zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit onderzoek gaat namelijk verder dan het verzamelen van algemene demografische gegevens; het draait om het begrijpen van de unieke behoeften, verwachtingen en aspiraties van jouw doelgroep. Vanuit recruitmentperspectief betekent dit graven in de wereld van candidate persona's en wervingsdoelgroepidentificatie. In een doelgroeponderzoek zet je een aantal duidelijk uiteengezette stappen:
1. Bepaal je doel Definieer ook duidelijk het doel van je doelgroeponderzoek. Wil je meer inzicht krijgen in wie je ideale kandidaten zijn voor een specifieke functie, of wil je begrijpen wat hun behoeften en motivaties zijn?
2. Verzamel bestaande gegevens Eerst breng je jouw huidige situatie in kaart. Analyseer interne gegevens, zoals sollicitatiegegevens, huidige werknemersprofielen en klantgegevens, als deze beschikbaar zijn. Dit kan al waardevolle inzichten bieden.
3. Voer interviews en surveys uit Voer gesprekken met huidige werknemers, managers en zelfs klanten om inzicht te krijgen in wat ze zoeken in een baan of wat ze waarderen in je bedrijf. Gebruik enquêtes om meer gestructureerde feedback te verzamelen.
4. Analyseer online gedrag Gebruik sociale media, professionele netwerken en online forums om te begrijpen welke content je doelgroep interessant vindt, welke technologieën ze volgen, en welke trends relevant zijn.
5. Onderzoek concurrenten Analyseer de wervingsstrategieën van je concurrenten en ontdek welke doelgroep ze proberen aan te trekken. Dit kan je inzicht geven in wat werkt en wat niet.
6. Creëer candidate persona's Gebruik alle verzamelde informatie om gedetailleerde candidate persona's te maken. Dit zijn representatieve profielen van je ideale kandidaten, inclusief hun demografische gegevens, gedrag, doelen en uitdagingen.
7. Identificeer gemeenschappelijke kenmerken Identificeer patronen en gemeenschappelijke kenmerken binnen je candidate persona's. Zijn er overlappende behoeften, motivaties of interesses die je kunt benutten in je wervingsstrategie?
8. Maak een duidelijke wervingsboodschap Gebruik de inzichten uit je onderzoek om je wervingsboodschap aan te passen. Zorg ervoor dat je aansluit bij de behoeften en aspiraties van je doelgroep.
9. Test en optimaliseer Implementeer je aangepaste wervingsstrategie en meet de resultaten. Blijf je onderzoek voortzetten en pas je aanpak aan op basis van wat werkt en wat niet.
10. Blijf continu evalueren Doelgroepen en trends veranderen. Blijf je doelgroep onderzoek regelmatig uitvoeren om up-to-date te blijven en je wervingsstrategie te blijven optimaliseren.
Duwtje in de juiste richting nodig? JIBSER helpt je Je hoeft zelf echt niet het wiel uit te vinden. Wij gaan je helpen. JIBSER staat voor je klaar met geavanceerde recruitment tools en expertise in funneloptimalisatie, recruitment marketing en employer branding . Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende demo en ontdek hoe we je kunnen helpen om de kracht van doelgericht werven volledig te benutten. Wees de concurrentie voor en bouw een sterke connectie met top talent. Wist je dat we ook een hoop gratis tools voor je beschikbaar hebben? Probeer ze gerust eens uit!