Hoe oriënteert een starter zich op de arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt voor starters Ben je net afgestudeerd en ben je op zoek naar een baan? Dan kom je in aanraking met de huidige krappe arbeidsmarkt. Afhankelijk van welke richting je een leuke baan zoekt, heb je het als starter op de arbeidsmarkt voor het uitkiezen. Zeker als je een technische of bouwkundige opleiding hebt gevolgd. Hoe oriënteert een starter zich op de arbeidsmarkt, waar begin je met zoeken en hoe kan een werkgever een starter binnenhalen? Jibser legt het uit.
Wat is een starter op de arbeidsmarkt? Als je bent afgestudeerd of een opleiding met succes hebt afgerond, begint een nieuwe fase in je leven: vanaf nu word je beschouwd als een starter op de arbeidsmarkt, ook wel jonge professional genoemd. Je doel is om je eerste arbeidscontract te krijgen en zo de basis te leggen voor je toekomstige carrière.
Ook al denk je in eerste instantie altijd aan jonge afgestudeerden: carrière veranderaars die een omscholing hebben voltooid en nu een geheel nieuw beroep beginnen, worden natuurlijk ook tot een starter gerekend.
In vergelijking met afgestudeerden hebben zij echter al beroepservaring uit hun vorige baan, die zij zeker winstgevend in de markt kunnen zetten bij sollicitaties. De extra levenservaring kan ook een pluspunt zijn bij werk zoeken.
Beide groepen hebben echter gemeen dat ze nauwelijks praktijkervaring hebben in de nieuwe baan waar ze naar streven. En toch moeten concurreren met meer ervaren kandidaten op de arbeidsmarkt. Dit maakt het des te belangrijker om je recent verworven kennis en de bijbehorende competenties te bewijzen.
Overigens word je tot drie jaar na je opleiding nog steeds als jonge beroepsbeoefenaar beschouwd op de arbeidsmarkt. Daarna word je geteld als ervaren werknemers en op de arbeidsmarkt zoek je naar nieuwe banen onder vermelding van ‘met ervaring’.
Hoe vind je een baan na het afstuderen? Wat is belangrijk bij het starten van een carrière? Voor de meeste jonge professionals is een mentaliteitsverandering nodig: de wetten van de arbeidsmarkt gelden nu, en dat betekent dat je jezelf en je prestaties goed moet verkopen om daadwerkelijk je droombaan binnen te halen. Met de tips van Jibser is het makkelijker voor je om een goede uitgangspositie voor jezelf te creëren bij werk zoeken op de arbeidsmarkt.
1. Praktijkervaring opdoen voordat je afstudeert Het beste moment om de juiste voorwaarden te scheppen voor een succesvolle start van je carrière na je afstuderen is tijdens je studie: via stages, traineeships of werk-studieprogramma's kun je al praktische kennis opdoen die je een voorsprong geven op de huidige arbeidsmarkt.
Werkgevers zoeken liever werknemers die vers van de universiteit komen en hun huidige kennis meenemen. Anderzijds moeten ze al een ruime praktijkervaring hebben. Dus hoe eerder je ervoor zorgt dat je theoretische competenties ook worden ondersteund door praktijkervaring, hoe beter je kansen zijn om een baan op de arbeidsmarkt te vinden na je afstuderen.
Bij duale opleidingen is het gebruikelijk om de eindscriptie bij een bedrijf te schrijven. Als je er bij het kiezen van een onderwerp op let dat je een interessante focus legt die je eigen competenties aanvult, kun jij jezelf een voorsprong geven bij de start van je carrière.
2. Gericht netwerken opbouwen en gebruiken Wie als starter ervoor zorgt om al vroeg een zakelijk netwerk op te bouwen en bijvoorbeeld vanuit een stage of afstuderen contact houdt met collega's of leidinggevende, heeft altijd een voorsprong op werkzoekende die dat niet doen.
In feite worden de meeste banen nog steeds direct of indirect via relaties geregeld. In dit opzicht is de berekening eenvoudig: hoe meer mensen je kent en informeert over je beroepsvoorkeuren, hoe groter de kans is dat iemand je de beslissende tip kan geven. Sociale netwerken als LinkedIn zijn hier ook een goed medium voor. Dit kan overigens ook onderdeel zijn van je digitale strategie om werk te vinden op de arbeidsmarkt.
3. Start je carrière als trainee Veel bedrijven en organisaties bieden een traineeprogramma aan voor een starter op de arbeidsmarkt. Traineeships bieden bovendien voordelen voor beide partijen. Het bedrijf investeert in potentiële junior-managers. En kan na één of twee jaar traineeship heel goed beoordelen wie zich bewezen heeft en zich verder kan ontwikkelen binnen het bedrijf.
Aan de nadere kant leer je als trainee alle processen en afdelingen tot in detail kennen, krijg je een uitgebreide opleiding en individuele ondersteuning. Dit pad is vooral aan te bevelen als je nog niet exact weet welke richting je in jouw carrière op wilt gaan. Door te starten als trainee bij een werkgever, leer je verschillende gebieden kennen. Tijdens je traineeprogramma ontdek je vanzelf wat echt bij je past en waar je verder in wilt gaan.
4. Ervaring opdoen door tijdelijk werk en contracten van bepaalde duur Tijdelijk werk of contracten voor een bepaalde tijd lijken wellicht op het eerste gezicht niet de beste manier om een carrière te starten, toch bieden ze enkele voordelen.
Tijdelijk werk heeft nog steeds een tamelijk ‘slechte’ reputatie, maar hoog- en laagopgeleid personeel kan instapsalarissen verwachten die net zo goed zijn als elders. Daarnaast heb je de mogelijkheid om verschillende bedrijfstakken en vakgebieden te leren kennen en een gevoel te ontwikkelen voor de richting waarin je verder wilt gaan.
Wanneer je als starter niet precies weet waar jij je in de toekomst op wilt richten, is een recruitment- of een uitzendbureau een goede gelegenheid om je verder te oriënteren. Bovendien is er de reële mogelijkheid om aangenomen te worden. Er zijn namelijk veel werkgevers die tijdelijk vacatures aanbieden en deze gebruiken als een soort langere proefperiode. Als je jezelf bewijst, kun je zeker verwachten dat je in vaste dienst wordt genomen. Hetzelfde geldt voor vacatures met contracten voor bepaalde tijd van één of twee jaar. Deze vacatures worden vaak ingevuld en aangeboden aan jonge professionals.
De arbeidsmarkt als geheel is flexibeler geworden, en naar alle waarschijnlijkheid zal dit in de toekomst eerder de norm dan de uitzondering zijn in het beroepsleven. Maak dus gebruik van de mogelijkheid om als starter werkervaring op de arbeidsmarkt op te doen. Zelfs als je daarna geen vast contract krijgt, heb je waardevolle kennis opgedaan die van pas komt bij je verdere loopbaan.
Hoe krijg je als werkgever de beste starters in het vizier Werkgevers zijn altijd op zoek naar jong talent op de arbeidsmarkt. Als je net bent afgestudeerd en op zoek naar een baan bent, ben je wellicht al door meerdere recruiters benaderd voor het vervullen van openstaande vacatures. Werkgevers vinden starters namelijk interessant en willen je daarom graag op jonge leeftijd al binden aan hun bedrijf. Starters zijn leergierig, flexibel en willen opklimmen.
Om als werkgever in contact te komen met starters zijn snuffelstages, stages en traineeships een uitgelezen kans om de jonge professionals al aan je bedrijf te binden. Belangrijk is dat je als bedrijf ook na de stage periode contact houdt. Zodra de starter is afgestudeerd kan je gelijk een contract aanbieden. Het komt veelvuldig voor dat scholieren al een intentieverklaring of arbeidscontract bij een werkgever hebben getekend, voordat ze zijn afgestudeerd.
Zorg daarnaast als werkgever ervoor dat je digitaal zichtbaar bent. Post berichten op de sociale mediakanalen, schrijf blogs, houd je website bij en bedenk ludieke recruitment acties. Starters die werk zoeken vergaren online informatie over bedrijven en toekomstige werkgevers. Zorg daarom als werkgever ervoor dat je online goed zichtbaar bent en dat contact opnemen laagdrempelig is.