Een sterk recruitmentplan is de hoeksteen van jouw succesvolle talentacquisitie. Of je nu een groeiend bedrijf bent dat nieuwe teamleden nodig heeft of een recruiter die op zoek is naar de beste kandidaten, een doordacht wervingsplan is van cruciaal belang. Maar hoe stel je zo’n plan op, wat levert het op en hoe meet je dat? Vragen waar we je graag in meenemen.
Een succesvol recruitmentplan begint met een grondige doelgroepanalyse. Voordat je kunt bepalen hoe je de juiste kandidaten kunt bereiken, moet je een duidelijk beeld hebben van wie je wilt aantrekken. Identificeer de benodigde vaardigheden, ervaring en persoonlijke eigenschappen die nodig zijn voor de functie. Begrijp ook de demografische en gedragskenmerken van je doelgroep. Dit helpt je bij het bepalen van de meest effectieve wervingskanalen en boodschappen.
Maar hoe doe je een doelgroepanalyse? Je doorloopt eigenlijk een aantal stappen waarin je de basis legt voor jouw manier van werven.
Stappenplan · Verzamel de informatie over de demografische kenmerken van je doelgroep, zoals leeftijd, geslacht, locatie, inkomen, opleidingsniveau, beroep, et cetera. Deze gegevens helpen je om een basisprofiel van je doelgroep te creëren.
· Analyseer vervolgens de psychografische kenmerken zoals attitudes, interesses, waarden, levensstijl en gedragspatronen van je doelgroep. Deze informatie geeft je inzicht in de motivaties, behoeften en voorkeuren van je doelgroep. Je kunt deze informatie verzamelen door enquêtes, interviews of marktonderzoek uit te voeren. Even bellen? Duik die telefoon in!
· Analyseer het gedrag van je doelgroep, zoals koopgedrag, mediagebruik en online activiteiten. Deze informatie kan jou helpen op een slimme manier in te spelen op hoe je de lezer of potentiële kandidaat verleidt tot een sollicitatie.
· Op basis van de verzamelde gegevens kun je persona's creëren, fictieve representaties van je ideale klanten. Geef elke persona een naam, demografische gegevens en beschrijf hun kenmerken, behoeften, doelen en uitdagingen. Persona's helpen je om je doelgroepen beter te begrijpen en je boodschap effectiever te richten.
· Er zijn veel bedrijven die vissen uit dezelfde vijver van potentiële kandidaten. Analyseer daarom je concurrenten en hun doelgroepen. Kijk gerust eens op platformen zoals LinkedIn of hun werken-bij, om te zien wie er allemaal bij hun werkt. Bekijk hun manieren van werven. Wat zijn de sterke punten van je concurrenten en wat de verbeterpunten? Hoe schrijven zij hun vacatures en wat voor recruiters hebben ze in dienst?Door inzicht te krijgen in de doelgroepen van je concurrenten, kun je je eigen positionering en communicatie beter afstemmen. Want wat bieden zij wat jij misschien ook kunt bieden, al dat niet beter? Tip! Denk hierin niet alleen aan dingen als een salaris, maar ook in wat de werken bij jouw bedrijf op de lange termijn oplevert.
· Analyseren kun je leren! Door de uiteindelijk verzamelde gegevens grondig te analyseren, kun je de doelgroep segmenteren in verschillende groepen op basis van overeenkomstige kenmerken. Hierdoor kun je zelfs in massarecruitment de kandidaat het idee geven dat de vacature echt alleen voor hem of haar op het lijf geschreven is. Je duikt hiermee als het ware hun gesloten wereld in.
Jouw wervingsstrategieën bepalen Eindelijk klaar met die doelgroepanalyse? Perfect! Dan kun je je wervingsstrategieën gaan bepalen. Selecteer de meest geschikte kanalen en middelen om jouw potentiële kandidaat te bereiken. Denk aan zowel online als offline methoden, zoals vacaturesites, sociale media, professionele netwerken, jobbeurzen en interne verwijzingen. Het is echt het veld in om je doelgroep ook echt aan te spreken. Het tofste onderdeel van jouw job! Wil je succesvol zijn, snap dan dat elk kanaal zijn eigen voordelen en doelgroep heeft. Kies dus strategieën die het beste passen bij de functie en de doelgroep die je wilt bereiken. Hier is geen eenduidige manier voor. Je kiest de strategie die het beste past bij jou als bedrijf, en bij de kandidaat.
Voordat je de eerste kandidaten hebt gesproken binnen jouw recruitmentproces, stel je duidelijke selectiecriteria vast. Dat is essentieel om kandidaten op een objectieve manier te evalueren. Want hoe kun je anders gerichte vragen stellen, niet de verkeerde verwachtingen scheppen en de juiste professionals matchen met de juiste jobs? Check dus de vereiste vaardigheden, kwalificaties en ervaring die nodig zijn voor de functie. Stel ook gedrags- en competentiegerichte vragen op om de geschiktheid van kandidaten te beoordelen. Zo maak jij de beste match voor de functie en het verminder je de kans op subjectieve beslissingen tijdens het selectieproces.
Optimaliseren, evalueren, steeds weer opnieuw proberen Een effectief recruitmentplan is een dynamisch proces dat voortdurende optimalisatie en evaluatie vereist. Monitor de resultaten van je wervingsinspanningen en analyseer welke kanalen en strategieën het beste werken. Pas je aanpak aan waar nodig en experimenteer met nieuwe ideeën en technologieën. Verzamel feedback van hiring managers, sollicitanten en andere betrokkenen om inzicht te krijgen in de sterke punten en mogelijke verbeterpunten van het recruitmentproces. Door voortdurend te evalueren en optimaliseren, kun je jouw recruitmentplan steeds effectiever maken.
Dus: maak een grondige doelgroepanalyse, ontwikkel hier een doordachte wervingsstrategie op en stel duidelijke selectiecriteria die je voortdurend aanpast aan de realiteit. Zo kun jij veel efficiënter werven en veel wervingskosten besparen . Dát is jouw recruitmentplan naar de toekomst. Meer leren? Check wekelijks onze blog. Wij zijn JIBSER, jouw wervingsmachine als het gaat om datagedreven recruitment tooling en advies in bijvoorbeeld funneloptimalisatie en een sterk employer brand . Vraag gerust een demo aan of neem contact op. Wij helpen je verder.