Hoe zorg je er als werkgever voor dat je steeds weer over voldoende nieuw talent beschikt? Het antwoord is simpel: employer branding! Want een sterk werkgeversmerk is een bepalende factor bij het werven van kandidaten die actief of passief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Het zorgt voor een continue aanwas van sollicitanten, zodat je je personeelsbestand probleemloos kunt uitbreiden met de best beschikbare professionals.
Wat is employer branding? Employer branding is het versterken van je werkgeversmerk. Dé recruitment tool voor bedrijven die hun imago zo aantrekkelijk willen maken. Niet alleen voor nieuwe kandidaten, maar ook voor bestaande medewerkers en doorstromers. Want als werkgever voldoet een goed salaris alleen niet meer om werknemers te boeien en te binden: het gaat erom hoe aantrekkelijk het is om voor jouw organisatie te werken. Te vaak wordt employer branding nog gezien als het opzetten van een sterke wervingscampagne en een uitgekiende vacaturesite. Maar het gaat vooral om jouw meerwaarde als werkgever. Want een prettige werkomgeving resulteert in een beter imago en uiteindelijk in meer talentvolle sollicitanten, die hun carrière graag bij jouw bedrijf beginnen of voortzetten.
Goed werkgeverschap Een sterk werkgeversimago waarmee je je onderscheidt als aantrekkelijke werkgever, zorgt voor betrokkenheid van je huidige medewerkers. Door hen te faciliteren en te ondersteunen in de mogelijkheden zich te ontwikkelen, zullen ze niet zo snel op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Dat faciliteren kan zowel materieel als op persoonlijk vlak. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische ingerichte werkplek of een breed cursusaanbod. Maar ook waardering en vertrouwen zijn belangrijke issues, waarbij het essentieel is dat je werknemers gehoord worden, dat ze inspraak in hun werk hebben en dat de organisatie zijn beloftes waarmaakt. Maar hoe realiseer je dit? We zetten een en ander voor je op een rij:
• De werkgeversbelofte Een belangrijke eerste stap in je employer branding is de identiteit van de organisatie op een wervende manier in beeld brengen. Want bijna driekwart van de kandidaten die op een nieuwe carrière ambiëren, kiest voor bedrijven met een actief werkgeversmerk. De Employee Value Proposition, de werkgeversbelofte, maakt duidelijk wat jouw bedrijf nou zo boeiend maakt. Een perfecte mix van imago, identiteit en ambitie zorgt voor herkenbaarheid bij talentvolle kandidaten op de vacaturemarkt. Ook elementen als beleving en emotionele waarde vormen een belangrijk onderdeel voor jonge, hoogopgeleide kandidaten, die makkelijk van baan switchen.
• Medewerkers bij de organisatie betrekken Een andere, cruciale voorwaarde is werknemers actief bij je bedrijf betrekken. Niet in een kortlopend project, maar in een doorlopend proces van motiveren en communiceren met je team. Door hen te vragen naar hun ervaringen voelen mensen zich gehoord en gewaardeerd. En dat mes snijdt aan twee kanten: werknemers bieden je niet alleen input over hoe je het beste met de buitenwereld kunt communiceren, maar het motiveert hen om ook zelf met ideeën te komen.
• Ambassadeurs inzetten Een andere manier om medewerkers te stimuleren is door hen in te zetten als ambassadeurs van de organisatie. Want collega’s vormen vaak een ondergewaardeerde tool in het wervingsproces. Door het delen van hun persoonlijke verhalen over de organisatie, bijvoorbeeld op de eigen 'werken-bij site' of via social media, kan je nieuw talent over de streep trekken om te solliciteren. Ook het opzetten van een slim referral-programma, dat het aanbrengen van nieuwe werknemers beloont, is een goede aanvulling op je wervingsstrategie.
• Employee experience Een goede werknemerservaring vormt een onmisbaar aspect in je brandingstrategie. Onder het totaal aan ervaringen van medewerkers vallen alle professionele, technologische en sociale interacties op de werkvloer en daarbuiten. Doordat een significant deel van het werk tegenwoordig online plaatsvindt, maken ook de digitale mogelijkheden daar deel van uit. Denk aan online tools als interne en externe communicatie, e-learning en online onderzoeks- en onboarding-trajecten. Een uitgebalanceerde combinatie van online en offline mogelijkheden geven de medewerker het gevoel op de juiste waarde geschat te worden.
• Betere customer service Een goede werknemerservaring vormt tevens de basis voor tevreden klanten. De meeste bedrijven willen de klant graag optimaal bedienen, al zijn ze daarin lang niet altijd succesvol. Het vertrek van ontevreden klanten is dan ook reden genoeg om te zorgen voor een betere customer service. Die begint in tal van branches bij het contactpunt van de klanten, de frontline medewerkers. Zij vormen in belangrijke mate het gezicht van je bedrijf en daarmee het succes van de organisatie. Want tevreden medewerkers leiden tot een hogere productiviteit en minder personeelsverloop, wat uiteindelijk resulteert in een hogere klanttevredenheid.
• Werving en promotie via social media Socialmediakanalen zijn relatief goedkoop en bieden een hoog rendement als het gaat over het werven van personeel. Door aansprekend in beeld te komen, met interessante content en leuke foto’s en video’s van je bedrijf, onderscheid je je van de concurrentie. Dus zorg dat je altijd zichtbaar bent, ook als je géén vacatures hebt. Daarnaast is het bereiken van de juiste mensen een essentieel punt in je planning, dus bepaal vooraf welke mediakanalen je wilt inzetten. LinkedIn, Instagram, TikTok en Facebook hebben elk een specifieke doelgroep. Daarnaast kun je je eigen netwerk inzetten, bijvoorbeeld door een vacature te delen of te liken. En door je werknemers te motiveren om berichten te posten over nieuwe ontwikkelingen in je bedrijf, worden zij je beste ambassadeurs. Ook het aanleggen van een talentpool, waarin je contacten regelmatig informeert over toekomstige baanmogelijkheden is een slimme optie. Dat kan een lange zoektocht naar geschikt personeel voorkomen!