Vanuit het buitenland voor een Nederlands bedrijf werken, kan voor werknemers een aantrekkelijke optie zijn. Als werkgever kun je je hiermee dus onderscheiden van andere werkgevers. Maar voor wie dit mogelijk wil maken, is er wel een aantal dingen waar zowel de werkgever als de werknemer rekening mee moet houden. In dit artikel lees je er meer over.
Waarom werken vanuit buitenland? Werken vanuit een of ander zonnig oord voor een Nederlands bedrijf klinkt natuurlijk fantastisch! Want wie zit er ook niet liever met zijn tenen in het zand en een laptop op schoot, terwijl je op de achtergrond de golven van de zee hoort in plaats van slechte kantoorhumor? Een aantal redenen voor zowel werknemers als werkgevers kan zijn:
Flexibiliteit Werken vanuit het buitenland biedt werknemers de mogelijkheid om flexibeler te zijn in hun werk en levensstijl. Ze kunnen bijvoorbeeld werken en reizen combineren, of tijdelijk vanuit het buitenland werken om voor familie te zorgen.
Digitalisering De afgelopen jaren zijn veel banen gedigitaliseerd, waardoor het makkelijker is geworden om vanuit een andere locatie te werken. Hierdoor is het niet langer nodig om fysiek op kantoor aanwezig te zijn.
Globalisering In een wereld die steeds meer globaliseert, is het voor werkgevers belangrijk om toegang te hebben tot een breder scala aan talent. Door werknemers tijdelijk vanuit het buitenland te laten werken, kunnen werkgevers toegang krijgen tot nieuwe markten en talentpools.
Krappe arbeidsmarkt Door de krappe arbeidsmarkt kunnen werknemers andere eisen stellen, waaronder tijdelijk werken vanuit buitenland. Werkgevers zijn blij met goed personeel en om ze tevreden te houden kan het toestaan van werken vanuit het buitenland een belangrijke reden zijn om het personeel te behouden.
Bij internationale arbeidsmobiliteit is er een aantal aandachtspunten die goed geregeld moeten worden. We gaan kort in op de praktische, fiscale, juridische en culturele aspecten van internationale arbeidsmobiliteit.
Fiscale en sociale zekerheid Wanneer je tijdelijk in het buitenland werkt voor een Nederlandse werkgever, moet je ervoor zorgen dat je fiscale zaken op orde zijn. Afhankelijk van het land waarin je werkt, kunnen er verschillende belastingregels gelden. Het is van belang dat je samen met je werkgever dit goed uitzoekt en goed regelt.
In sommige gevallen kan het zijn dat je ook sociale zekerheidspremies moet betalen in het land waarin je werkt, boven op de premies die je al in Nederland betaalt. Het is belangrijk om hierover informatie in te winnen bij zowel de Nederlandse als lokale overheid.
Ziekte bij werken vanuit buitenland is lastig te controleren voor een werkgever. Bekijk met de bedrijfsarts wat de mogelijkheden zijn, zoals controle via videobellen of wellicht is er een samenwerking met een buitenlandse Arbo-dienstverlener.
Juridische aspecten Als werknemer heb je in principe het recht om tijdelijk in het buitenland te werken, zolang je werkgever hiermee instemt. Het is wel belangrijk om de arbeidsvoorwaarden, zoals het salaris, de werkuren, ziekteverlof en de verzekeringen, goed af te stemmen.
Het kan ook zijn dat er bepaalde regels of vergunningen nodig zijn om in het buitenland te werken. Dit kan afhankelijk zijn van het land waarin je werkt. Het is belangrijk om dit op tijd te onderzoeken. Binnen de Europese Unie is er vrij verkeer van personen en diensten, maar buiten de EU kan een werkvergunning nodig zijn.
Ieder land kent zijn eigen regels en gelden er internationale verdragen.
Cultuurverschillen In elk land bestaan zijn er weer verschillen als het gaat om de cultuur, ethiek en stijlen op de werkvloer. Het begrijpen van de lokale cultuur en gebruiken van het land waarin je werkt en je daaraan aanpassen, kan helpen om communicatieproblemen te voorkomen en je werk efficiënter te maken.
Praktische zaken Het is belangrijk om praktische zaken goed te regelen, zoals een goede internetverbinding en de benodigde apparatuur (laptop, telefoon, et cetera), zodat je als werknemer goed bereikbaar bent voor je werkgever.
Bepaalde tijdsverschillen kunnen invloed hebben op de werktijden, dus overleg met je werkgever om afspraken te maken over werktijden en bereikbaarheid.
Als werkgever mag je de werknemer wijzen op de verantwoordelijkheid van veilig werken: veilige werkplek, gezonde werkhouding, werkritme en digitale veiligheid. Je bent immers ook nog steeds (mede) verantwoordelijk. Maak daarom afspraken met elkaar hoe je om gaat met elkaar, zoals bereikbaarheid, hoe en waar je gaat werken. Leg deze afspraken schriftelijk vast.
Evaluatiemomenten Om de samenwerking dus ook over de landsgrenzen te laten werken, moet dus wel het een en ander uitgezocht en afgesproken worden. De nodige voorbereidingen treffen en goede afspraken maken tussen werknemer, werkgever en eventueel lokale autoriteiten, zijn hierbij van belang.
Ook aan te raden is om evaluatiemomenten in te lassen. Start met een proeftijd om te kijken of het wel echt werkt voor beide kanten. Is dat zo, dan kun je de samenwerking op deze manier voortzetten en kan het voor beide partijen een mooie ervaring zijn.
Daarnaast kan het een stap zijn om meer werknemers de optie te geven om tijdelijk vanuit een ander land te werken. Als werkgever is dit zeker een USP voor het aantrekken én behouden van personeel.